Val-Dieu, 800 lentes die een omweg verdienen !

Val-Dieu in de geschiedenis :
Val-Dieu is de getuige van het epos van de Cisterciënzers, die in 1098 zijn opgericht met de stichting van de abdij van Citeaux in de Bourgongne. De gratie van de Cisterciënzers wordt uit de regel van Benedictus geput, het welbekende bidden en werken.De eerste jaren van het klooster van Citeaux waren erg moeizaam. Maar door de komst van Bernardus tijdens de middeleeuwen, werd het begin aangekondigd van een lange lente op zowel spiritueel als op economisch gebied. Meer dan 700 kloosters werden binnen 2 eeuwen opgericht, waarvan Bernardus van Clervaux er zelf 68 oprichtte zoals Eberbach in Duitsland !
De Abdij van val-Dieu werd opgericht in 1216 door monniken die van Eberbach kwamen. Val-Dieu is dus een kleinkind van Sint Bernardus !
Gesitueerd op de grens van het Graafschap Dalhem en het Hertogdom limburg, was de oprichting van Val-Dieu het begin van de ontwikkeling van het zo karakteristieke landschap van het land van Herve. Val-Dieu ontsnapt aan geen enkel conflict : strijd tussen landheren, successie en religie oorlogen, tot uiteindelijk de opheffing tijdens de Franse revolutie. De kerk wordt tot vier keer verwoest of afgebrand en telkens weer in zijn originele staat opgebouwd. De gebouwen zijn nog steeds volgens het originele architectonische plan van de Cisterciënzers.
Na de onrust tijdens de revolutie, de renovatie van de abdij en de terugkeer van de monniken in de 19e eeuw, is de abdij nu het enigste klooster dat zich nog in de oorspronkelijke historische staat bevindt.

Val-Dieu vandaag :
Opmerkelijk Val-Dieu in een prachtige vallei die de harten raakt ! De schoonheid van de site, zijn kalmte ademt sereniteit en vrede….
Opmerkelijk Val-Dieu die lijkt op een bloem, een hart, een weg…die kleur geeft aan een hele regio ! Deze magische plek is veel velen een plek geworden die op zoek zijn naar de zin van het leven.
Ja, opmerkelijk Val-Dieu waar toeristen en pelgrims zich dringen.
Omdat het een plek is die een teken geeft, waar je aansterkt..
Omdat hij simpel een warmhartig is…
Omdat het bier, de kaas en de cider een knipoog zijn naar de kennis van de Cisterciënzers.
Opmerkelijk Val-Dieu, meertalig en openstaand voor de rijkdommen van de verschillende culturen.
de abdij van Val-Dieu ligt in het geografische middelpunt van de Euregio Maas-Rijn op exact gelijke afstand ( 25km ) tussen de steden luik, Maastricht en Aken en wordt daardoor ook veel bezocht door Duitsers en Nederlanders.
Opmerkelijk Val-Dieu, met een rijke geschiedenis aan onderwijs en drager van een nieuwe toekomst.
De orde stak zich in een nieuw jasje met een goed overdachte, dappere weddenschap. In 2001 kreeg de Christelijke Gemeenschap van Val-Dieu de verantwoordelijkheid over de spirituele animatie van de site. Val-Dieu is verenigd met de Gemeenschap van de abdij Notre Dame de Lérins het oudste klooster van Frankrijk ( 5e eeuw ), gelegen op het eiland Saint Honorat, bij Cannes. Het project loopt in lijn met het monarchisme en wat er zich sinds 1216 heeft afgespeeld. Het project is geïnspireerd op de regel van Benedictus en de Benedictijnse en Cisterciënzer tradities.
Val-Dieu een abdij waar schoonheid van de eenvoud, de rust en waar de wegen van het leven zich in de harten openen.
Zeker, Val-Dieu verdient een omweg….