De kazen van de abdij Val-Dieu worden geproduceerd en geaffineerd door de familiale kaasmakerij Terre de fromages. De cisterciënzer monniken van de abdij wensten in de vorige eeuw de “Bouquet des Moines” en de “Casse-Croûte” te produceren om ze aan hun bezoekers te kunnen aanbieden.

De samenwerking van de abdij met het Land van Herve is eeuwenoud. Op haar hoogtepunt bezat de abdij meer dan 1000 hectare landbouwgrond en boerderijen. In de 17e en 18e eeuwen was de plaatselijke landbouw gericht op het houden van melkvee. Elke boerderij verwerkte zijn eigen melk tot boter en kaas (de beroemde Hervekaas) om die op de lokale markten te verkopen of uit te voeren naar andere contreien.

Vandaag is het kazengamma van de Abdij van Val-Dieu breed en gevarieerd : de « Bouquet des Moines », de « Délice des Moines », « Val-Dieu Hervekaas gerijpt met bier van de Abdij », zonder daarbij de « halfharde abdijkaas Val-Dieu » met zijn natuurlijke korst te vergeten, een must voor wie wil proeven van het kaasrecept dat de monniken ons hebben doorgegeven.

Het kazengamma van de Abdij van Val-Dieu is verder uitgebreid met de komst van de Excellence du Val-Dieu. Een uitzonderlijke kaas met rauwe melk die minimaal 6 maanden met de hand in de kelders van de abdij wordt gerijpt.

De kazen van de abdij van Val-Dieu worden in onze winkel verkocht.