De kazen van Val-Dieu

De kazen van de Abdij van Val-Dieu worden geproduceerd en geaffineerd door de kaasmakerij Herve Société, een familiale onderneming die in het hart van het Land van Herve is gevestigd. De cisterciënzer monniken van de Abdij wensten in de vorige eeuw de Bouquet des Moines en de Casse-Croûte te produceren om ze aan hun bezoekers te kunnen aanbieden.
De samenwerking van de Abdij met het Land van Herve is eeuwenoud. Op haar hoogtepunt bezat  de Abdij meer dan 1000 hectare landbouwgrond en boerderijen. In de XVIIde en XVIIIde eeuw was de  plaatselijke landbouw gericht op het houden van melkvee. Elke boerderij verwerkte zijn eigen melk tot boter en kaas (de beroemde Hervekaas) om die op de lokale markten te verkopen of uit te voeren naar andere contreien.
Vandaag is het kazengamma van de Abdij van Val-Dieu breed en gevarieerd. Het is het resultaat van de knowhow van een hele streek die de kaasmakerij Herve Société blijft toepassen in haar productie. Zo maakt Herve Société alle heerlijke kazen van de Abdij van Val-Dieu: de Bouquet des Moines, de Bleu des Moines, de Délice des Moines, de Casse-Croûte. Zonder daarbij de halfharde abdijkaas Val-Dieu met zijn natuurlijke korst te vergeten, een must voor wie wil proeven van het kaasrecept dat de monniken ons hebben doorgegeven.
De kazen van de Abdij van Val-Dieu worden in de abdij zelf verkocht of zijn verkrijgbaar bij de betere zuivelhandelaars en winkels in België. Voor meer informatie over de kazen van de Abdij van Val-Dieu: www.herve-societe.be